Hostname: page-component-8448b6f56d-wq2xx Total loading time: 0 Render date: 2024-04-17T21:08:41.696Z Has data issue: false hasContentIssue false

Hekate of Lagina: a goddess performing her civic duty

Published online by Cambridge University Press:  17 August 2022

Amanda Herring*
Affiliation:
Loyola Marymount University Amanda.Herring@lmu.edu
Rights & Permissions [Opens in a new window]

Abstract

Core share and HTML view are not available for this content. However, as you have access to this content, a full PDF is available via the ‘Save PDF’ action button.

The Hellenistic Sanctuary of Hekate at Lagina represents the only site at which Hekate received state-sponsored cult at a monumental temple and a privileged place in the local pantheon. Elsewhere in Karia and the wider Greek world, Hekate was associated with magic and the underworld and received personal dedications at doorways and crossroads. This portrayal was echoed in art, where her character manifested in her triple-bodied form. Yet, at Lagina, part of the city of Stratonikeia, she was always represented with a single body. She was the focus of civic cult, in particular during the Hekatesia-Romaia festival, which celebrated the political alliance between Stratonikeia and Rome. Through an analysis of inscriptions, representations of the goddess in sculpture and coins, and the ritual use of the complex, this article concludes that Hekate of Lagina was a syncretic and singular figure who did not exist outside of Stratonikeia, and that her function at Lagina was primarily political, as a civic patron. As a goddess who oversaw life’s transitions and acted as a saviour of her people, she was uniquely suited to the role. The goddess and her sanctuary were used by the local population to create community identities and to negotiate their relationships with the wider world, particularly their imperial rulers.

Özet

Özet

Lagina’daki Hellenistik dönem Hekate Kutsal Alanı, Hekate’nin anıtsal bir tapınakta devlet destekli bir kültünün bulunduğu ve yerel panteonda ayrıcalıklı bir konuma sahip olduğu tek yerleşim yerini temsil eder. Karia’nın başka yerlerinde ve daha geniş olarak Yunan dünyasında Hekate, sihir ve yeraltı dünyası ile ilişkilendirilmiş ve kapı eşikleri ve kavşaklarda kendisine kişisel ithaflarda bulunulmuştur. Bu betimleme, karakterinin üç gövdeli formda tasvir edildiği sanata da yansımıştır. Yine de Stratonikeia şehrinin bir parçası olan Lagina’da her zaman tek bir bedenle temsil edilmiştir. Özellikle Stratonikeia ve Roma arasındaki siyasi ittifakın kutlandığı Hekatesia-Romaia festivali sırasında kente ait kültün odak noktasıydı. Bu makale, yazıtların, tanrıçanın heykel ve sikkelerdeki tasvirlerinin ve kompleksin ritüel kullanımının analizi yoluyla, Lagina Hekatesi’nin Stratonikeia dışında var olmayan, bağdaştırıcı ve tekil bir figür olduğu ve onun Lagina’daki işlevinin kentin koruyucusu olarak öncelikle politik olduğu sonucuna varmaktadır. Hekate, hayatın geçişlerini denetleyen ve halkının kurtarıcısı olarak hareket eden bir tanrıça olarak bu role benzersiz bir şekilde uygundu. Tanrıça ve kutsal alanı, yerel halk tarafından topluluk kimlikleri yaratmak ve daha geniş dünyayla, özellikle de imparatorluk yöneticileriyle ilişkilerini müzakere etmek için kullanılmıştı.

Type
Research Article
Creative Commons
Creative Common License - CCCreative Common License - BYCreative Common License - NCCreative Common License - ND
This is an Open Access article, distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives licence (https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/), which permits non-commercial re-use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is unaltered and is properly cited. The written permission of Cambridge University Press must be obtained for commercial re-use or in order to create a derivative work.
Copyright
© The Author(s), 2022. Published by Cambridge University Press on behalf of the British Institute at Ankara