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special session temporarily and to authorize the President of the latest regu-
lar session of the General Assembly to resume its meetings upon request
from Member States.” Similar provisions are included in the subsequent
resolutions concerning the ‘‘Question of Palestine’”: in paragraph 17 of
Resolution ES~7/4 of April 28, 1982; in paragraph 10 of Resolution
ES-7/5 of June 26, 1982; n paragraph 12 of Resolution ES—7 /6 of August
19, 1982; and finally (so far), in paragraph 10 of Resolution ES-7/9 of
September 24, 1982. These resolutions have generated the simplified pro-
cedure for calling follow-up meetings of the seventh emergency special
session by the President of the latest regular session of the General Assem-
bly, replacing at the same time the indefinite wording “‘as and when neces-
sary”’ with the formula ““‘upon request from Member States.” The obliga-
tion of the President of the General Assembly is derived from Article 36 of
its Rules of Procedure, which states: “The President of the General Assem-
bly performing his function remains within the jurisdiction of the General
Assembly.”” (Cf. in this connection, for instance, the statement of Ismat T.
Kittani, President of the 36th session of the General Assembly in April
1982, that the resumption of the session ‘‘had been specifically provided for
by the resolution adopted in July 1980.” )

Up to this point, I have tried to analyze the question of emergency special
sessions only in connection with its relation, or lack thereof, to the *Uniting
for Peace” Resolution, but not from the standpoint of the Rules of Proce-
dure of the General Assembly, which were supplemented with new articles
as a consequence of the adoption of that resolution in 1950. These new
articles, namely, Articles 8(b), 9(b), and 85, create the possibility of calling
emergency special sessions of the General Assembly exclusively on the basis of
the ““Uniting for Peace” Resolution. What if an emergency special session of
the General Assembly is called without reference to the resolution? In such a
situation, it is absolutely out of the question to use the provisions of the
Rules of Procedure added in 1950 because these are “‘reserved’ solely for
the emergency sessions called by reference to Resolution 377A (V). How-
ever, analysis of the new type of emergency special sessions unrelated to that
resolution shows that the contents of the rules (i.e., the requirements for
convening an emergency special session, the time factor, and the mono-the-
matic character of the session) are also applied to these sessions. This situa-

_ tion represents a natural reflection of this new kind of emergency special
session of the General Assembly in the procedural aspect of the matter.

JAN KLUCKA*

To THE EDITOR IN CHIEF:
Jan. 1, 1989

In his answer to my Appeal for Ratification by the United States of Protocol 1
Additional to the Geneva Conventions of 12 August 1949,' the Legal Ad-
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! Agora: The U.S. Decision Not to Ratify Protocol I to the Geneva Conventions on the Protection of War
Victims: Letter of Transmittal (of Protocol II) from President Reagan. 81 AJIL 910 (1987), followed
by my An Appeal for Ratification by the United States, id. at 912.
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viser of the Department of State, Judge Abraham D. Sofaer,? raises diverse
issues which my article already dealt with. One of his objections, however,
asks for further clarification.

Judge Sofaer writes that Protocol 1

eliminates one of the basic existing requirements that irregular groups
must meet to qualify for combatant and POW status: that the group as
such generally conduct its operations in accordance with the laws and
customs of war. Instead, Protocol I provides that individual members of
such groups must be accorded POW benefits (with very limited excep-
tions) even if the group as such (e.g., the PLO) displays a callous and
systematic disregard for the law. This means in effect that liberation
groups can enjoy many of the benefits of the law of war without fulfill-
ing its duties, and with the confidence that the belligerent state has no
real remedy under the Protocol to deal with this matter.’?

This statement gives the erroneous impression that the armed forces of a
liberation movement which are involved in an armed conflict of the kind
specified by Article 1(4) of Protocol I are not at all, or only to a lesser extent,
bound to respect the law of war. Jjudge Sofaer also reports the views of the
Joint Chiefs of Staff according to which “‘the Protocol grants irregulars a
legal status which is at times superior to that accorded regular forces.” This
statement makes the reader believe that “irregulars” (which presumably
means fighters of a liberation movement) do not have to respect the same
standards as members of a government’s armed forces.

This presentation does not reflect the new law as it is commonly under-
stood. A short comment is therefore necessary.

For the first time in the history of the law of armed conflict, Protocol 1
defines the notion of “‘armed forces.”” Part of the definition reads as follows:
“Such armed forces shall be subject to an internal disciplinary system which,
inter alia, shall enforce compliance with the rules of international law appli-
cable in armed conflict.””® It is important to realize that Protocol I speaks of
armed forces in general and makes no distinction between the armed forces
of a state and those of a liberation movement.®

It is correct to say that respect for humanitarian law is not a prerequisite, a
condition for acquiring (or maintaining) the status of an armed force.”

2 Agora: The U.S. Decision Not to Ratify Protocol I to the Geneva Conventions on the Protection of War
Victims (Cont’d): Sofaer, The Rationale for the United States Decision, 82 AJIL 784 (1988).

*Id. at 786.

*1d. at 785. The JCS report is classified and therefore not available for academic scrutiny.

® Protocol Additional to the Geneva Conventions of 12 August 1949, and Relating to the
Protection of Victims of International Armed Conflicts, Art. 43(1), reprinted in 16 ILM 1391
(1977) fhereinafter Protocol I].

8 For the history of the rule, see 14 DIPLOMATIC CONFERENCE ON THE REAFFIRMATION
AND DEVELOPMENT OF INTERNATIONAL HUMANITARIAN LAW APPLICABLE IN ARMED CON-
FLICTS, OFFICIAL RECORDS 318-34 (1978); M. BOTHE, K. J. PARTSCH & W. A. SOLF, NEwW
RULES FOR VICTIMS OF ARMED CONFLICTS 236, para. 2.2.2 (1982) (Commentary (by Solf) to
Art. 43); COMMENTARY ON THE ADDITIONAL PROTOCOLS OF 8 JUNE 1977 TO THE GENEVA
CONVENTIONS OF 12 AucusT 1949, at 506, para. 1659 f. (Y. Sandoz, Ch. Swinarski & B.
Zimmermann eds. 1987) (Commentary to Art. 43).

” M. BOTHE, K. ]. PARTSCH & W. A. SOLF, supra note 6, at 238, para. 2.3.2; and Mallison &
Mallison, The Juridical Status of Privileged Combatants Under the Geneva Protocol of 1977 Concerning

https://doi.org/10.1017/5000293000023039X Published online by Cambridge University Press


https://doi.org/10.1017/S000293000023039X

1989] NOTES AND COMMENTS 347

Thus, it would clearly not be permissible to deny POW status to a captured
combatant on the sole ground that the armed forces to which he belongs
were allegedly violating the law of armed conflicts.® That rule holds true for
either type of armed forces. However, to say that respect for the law is not a
prerequisite for a liberation movement to acquire the status of armed forces
does not mean that such movements are under no constraints in the conduct
of their operations. Would it make sense to say, as Article 43 of Protocol 1
does, that their armed forces must “‘be subject to an internal disciplinary
system which, inter alia, shall enforce compliance with the rules of interna-
tional law applicable in armed conflict,” if they were not actually bound to
respect the law? Of course not; the armed forces of a liberation movement
likewise have to comply with the rules. Furthermore, if the armed forces of a
state have to respect the rules because that state is party to the treaty in
question (pacta sunt servanda), armed forces belonging to a liberation move-
ment have to comply with the law because, by making the declaration under
Article 96(3) of Protocol I, the authorities of such a movement solemnly
undertake to apply the Geneva Conventions and Protocol 1. The movement
assumes thereby *‘the same rights and obligations as those which have been
assumed by a High Contracting Party to the Conventions and this Proto-
col.””® Since that movement’s armed forces are then bound to respect the
law of war to the same degree as government forces, there is no justification
for saying that, by virtue of Protocol I, liberation movements ‘“‘can enjoy
many of the benefits of the law of war without fulfilling its duties.””!® If,
however, while filing a declaration under Article 96(3), a liberation move-
ment were simultaneously to reject the very idea of reﬁ)ecting humanitarian
law, such a declaration would not have the desired effect and the said
movement’s armed forces would not acquire the privileged status.

In his reply Judge Sofaer also decries the “hypocrisy of the regime estab-
lished by Article 1(4),” essentially on the grounds that no liberation move-
ments have ‘‘bothered to file declarations with the Swiss Government ac-
cepting the obligations of the Protocol.”*! It should be recalled that such a
declaration may be made only by a liberation movement engaged in a
conflict with a state party to Protocol 1. No state involved in a conflict held
to be of such a kind has hitherto ratified Protocol I; a declaration under
Article 96(3) would therefore have no legal effect. I presume that the de-

. positary state would not even accept such a declaration for notification to
parties to the Protocol.

Finally, I want to make it clear that I in no way qualified the United States
position as “‘political” and “‘partisan,” as Judge Sofaer writes. I did warn,
but in general terms, that victims of war might eventually suffer “if humani-
tarian law treaties were no longer accepted as being above political and
partisan controversy.”” Humanitarian law is a delicate matter.

HANS-PETER GASSER*

International Conflicts, Law & CONTEMP. PROBS., Spring 1978, at 4, 20 (“While this article
promotes observance of the law, it does not make such observance a requirement for inclusion
as ‘armed forces’ ”’).

® Remember the experience of U.S. POWs during the Vietnam War!

® Protocol 1, supra note 5, Art. 96(3). '% Sofaer, supra note 2, at 786.
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