Hostname: page-component-8448b6f56d-gtxcr Total loading time: 0 Render date: 2024-04-19T00:13:18.824Z Has data issue: false hasContentIssue false

The sculpture of the Heroon of Perikle at Limyra: the making of a Lycian king

Published online by Cambridge University Press:  11 July 2013

Tuna Şare*
Affiliation:
Çanakkale Onsekiz Mart University, Turkeytunasare@gmail.com

Abstract

As one of the many monumental tombs of fourth-century BC Anatolia, the Heroon of Perikle at Limyra is usually overshadowed by the earlier and better preserved Nereid Monument of Xanthos. Its owner, Perikle, is seen as either a mediocre pro-Achaemenid dynast or a fan of his namesake, the Athenian strategos, a view reflected in previous assessments of the stylistic pedigree of the tomb’s ornamentation. But a re-examination of the Heroon’s sculptural programme that places the cella friezes, karyatids and akroteria within their historical context shows the tomb to be Perikle’s announcement of his status as the first military king of Lycia. The Heroon of Perikle reflects associations with both the buildings of the Athenian Akropolis and Persian iconography, but these elements were appropriated to serve the political agenda of Perikle and his later hero cult.

Özet

M.Ö. 4. yüzyıl Anadolusu’nun anıtsal mezar örneklerinden olan Limyra’daki Perikle Heroonu, genellikle kendisinden daha iyi korunmuş bir anıt mezar örneği olan Ksanthos’daki Nereid Anıtı’nın gölgesinde kalmıştır. Heroon’un sahibi Perikle ise ya Akamenid yanlısı ortalama bir lider ya da adaşı olan meşhur Atinali generalin hayranı ve taklitçisi olarak yorumlanmış, bu yorumlar da anıt mezarın süslemelerinin sanatsal değerlendirmesine büyük ölçüde etki etmiştir. Bu makalede, Perikle Heroonu’nun heykeltraşlık programı (cella frizleri, karyatidler ve akroterler) tarihsel kontekst içerisinde tekrar değerlendirilmiş ve bu program ile Perikle’nin yaptığı askeri seferlerle Likya’yı birleştiren ilk kral olarak lanse edildiği ileri sürülmüştür. Ayrıca, Perikle Heroonu’nun Atina Akropolisi’ndeki anıtlar ile ve Pers ikonografisi ile benzerlikleri incelenmiş, ancak bu benzerliklerin Perikle’nin politik propagandası doğrultusunda ve Anadolu kontekstinde yepyeni anlamlar kazandığı ve Heroon’un Pers ya da Yunan kopyası olarak değil, Anadolu ürünü olarak değerlendirilmesi gerekliliği öne sürülmüştür.

Type
Articles
Copyright
Copyright © The British Institute at Ankara 2013 

Access options

Get access to the full version of this content by using one of the access options below. (Log in options will check for institutional or personal access. Content may require purchase if you do not have access.)