Hostname: page-component-5db58dd55d-4jdj6 Total loading time: 0 Render date: 2026-06-05T04:35:22.880Z Has data issue: false hasContentIssue false

Assessment of the rarity and conservation status of the Colombian endemic brown hairy dwarf porcupine Coendou vestitus

Published online by Cambridge University Press:  17 November 2020

María M. Torres-Martínez*
Affiliation:
Programa de Pós-graduação em Ecologia e Conservação, Laboratório de Biodiversidade, Conservação e Ecologia de Animais Silvestres, Universidade Federal do Paraná, Setor de Ciências Biológicas, Postal box 19031, CEP 81531-990, Curitiba, Brazil
Héctor E. Ramírez-Chaves
Affiliation:
Departamento de Ciencias Biológicas, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, and Centro de Museos, Museo de Historia Natural, Universidad de Caldas, Manizales, Colombia
Elkin A. Noguera-Urbano
Affiliation:
Instituto de Investigación de Recursos Biológicos, Alexander von Humboldt, Bogotá, Colombia
Fernando C. Passos
Affiliation:
Programa de Pós-graduação em Ecologia e Conservação, Laboratório de Biodiversidade, Conservação e Ecologia de Animais Silvestres, Universidade Federal do Paraná, Curitiba, Brazil
*
(Corresponding author) E-mail canasmarianita@gmail.com

Abstract

The brown hairy dwarf porcupine Coendou vestitus is a poorly studied Andean species endemic to Colombia. Its current Red List category is contradictory: globally it is categorized as Data Deficient but in Colombia it is categorized as Vulnerable. This contradiction has limited the implementation of conservation programmes. We evaluate the level of rarity of the species and provide consolidated information for a new assessment of its Red List status. We reviewed literature, photographs, and voucher specimens in natural history collections. Using the confirmed records, we estimated the extent of occurrence (EOO) based on the minimum convex polygon and the area of occupancy (AOO) summing the area of grid squares occupied by the species. We found that C. vestitus is very rare, with a small range, low estimated population density, occurrence in only one habitat type and small body size. The species has an EOO of 3,323 km2 and an AOO of 24 km2, based on six confirmed localities, all on the western slopes of the Eastern Cordillera, in the central Andean region of Colombia. Based on the species' rarity, restricted distribution, and threats to its natural habitat, we recommend its categorization as Endangered on the IUCN Red List. This will help delineate research and conservation efforts for this porcupine, which has a highly restricted range and inhabits the threatened Andean forest.

Information

Type
Article
Creative Commons
Creative Common License - CCCreative Common License - BY
This is an Open Access article, distributed under the terms of the Creative Commons Attribution licence (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/), which permits unrestricted re-use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.
Copyright
Copyright © The Author(s), 2020. Published by Cambridge University Press on behalf of Fauna & Flora International
Figure 0

Table 1 Records of Coendou vestitus in Colombia. Records from six confirmed localities were used in the analyses; one record (ICN 3505) was excluded.

Figure 1

Plate 1 Photographic record (June 2018) of Coendou vestitus from Pedro Palo, Tena, Colombia (Table 1). Photo: Sergio Chaparro.

Figure 2

Fig. 1 Extent of occurrence (EOO) of Coendou vestitus, with (a) protected areas within the EOO, indicating the two records in protected areas, and (b) forest coverage in 2016–2017.